Blog

Jaký špalek je vhodný na štípání dřeva?

Dřevěný špalek na sekání dřeva je tradiční pomůckou pro přípravu dřeva do krbu, do kamen nebo na ohniště. Neobejdete se bez něj, pokud potřebujete připravit dřevo na topení pro zimní sezonu, nebo třeba jen na táborák. Vhodná stabilní podložka, nám umožní bezpečně rozštípat palivové dřevo na menší ku...

Jak rozdělat oheň

Vědět jak rozdělat oheň využijete v různých situacích, například při vaření v přírodě nebo campu, při topení v krbu, kamnech apod. nebo při grilování, opékání špekáčků atd. Vědět jak na to se zkrátka hodí. Jak rozdělat oheň v krbu? Protože teplo domova je důležité, první se podíváme na to, ...

Jak topit v krbových kamnech

Topení dřevem v kamnech není těžké, ale ne každý to zvládne udělat správně, je potřeba se naučit základní techniku. V následujícím návodu vám poradíme, jak zatopit v kamnech tak, aby vše proběhlo hladce a doma bylo brzy teplo. Příprava dřeva Ujistěte se, že máte dostatek suchého, dobře...

Jak zatopit v krbu

Topení v krbu je proces, při kterém se rozdělá a udržuje oheň tak, aby byl krb schopen zahřívat místnost, případně celý dům.  Níže si přečtěte postup, jak topit v krbu, aby vám oheň dlouho vydržel. Příprava topeniště Prvním krokem je důkladná příprava. Ujistěte se, že je krb čistý a be...

Jak vybrat dřevo na uzení

Jaké je vhodné dřevo do udírny?  Chuť uzených pokrmů je mimo jiné faktory ovlivněna také dřevem, které pro uzení zvolíte. Základní podmínkou je, aby dřevo bylo dostatečně suché. Maximální obsah vody uvnitř dřeva na uzení je 20 %. Pokud byste použili dřevo s vyšším obsahem vlhkosti, bude při je...

Uzení a jak na něj

Uzení je tradiční metoda konzervace potravin, při níž jsou potraviny vystaveny kouři a tím se konzervují. Děje se tak díky konzervačním látkám, které jsou obsaženy v kouři. Tato metoda má vliv na chuť a aroma potravin a využívá se při uzení masa, ryb a sýrů. Uzení v domácích udírnách je ča...

Jak na správné opékání buřtů

Opékání špekáčků, buřtů a klobás je oblíbenou činností při venkovních setkáních, grilování nebo táboření. Níže najdete naše tipy pro přípravu těch nejchutnějších opečených dobrot. Příprava ohniště nebo grilu  Pro opékání špekáčků na ohništi nebo grilu, si připravte dostatek dřeva nebo uhlí,...

Recept na výborné kukuřice na grilu

Grilovaná kukuřice je oblíbeným letním jídlem, které má jedinečnou chuť a vůni. Příprava kukuřice na grilu je relativně jednoduchá a tak je výborný výsledek zaručen. V receptu vám popíšeme kroky, jak kukuřici na grilu připravit. Prvním krokem při přípravě kukuřice na grilu je výběr vhodných kusů....

Grilování na ohništi aneb jak grilovat bez grilu

Grilování na ohništi je skvělý způsob, jak si vychutnat vaření pod širým nebem a vytvořit chutná jídla. Důležitým krokem v grilování na ohništi je volba samotného ohniště – místo by mělo být dostatečně vzdálené od hořlavých materiálů, budov a stromů. Ohniště lze postavit improvizovaně z ka...

Veřejná ohniště a veřejné grily v Brně

Veřejné ohniště či veřejný gril je místo, kam můžete přijít, přinést si svoje jídlo, dřevo, podpalovače a ugrilovat si dobré jídlo nebo opéct špekáčky. Je to místo pro setkání s přáteli, uspořádání oslav, firemní teambuilding nebo jen odpolední posezení s dětmi, rodinou či přáteli. Kde veřejné gril...