Recept na výborné kukuřice na grilu

Grilovaná kukuřice je oblíbeným letním jídlem, které má jedinečnou chuť a vůni. Příprava kukuřice na grilu je relativně jednoduchá a tak je výborný výsledek zaručen. V receptu vám popíšeme kroky, jak kukuřici na grilu připravit.

Prvním krokem při přípravě kukuřice na grilu je výběr vhodných kusů. Začněte tedy tím, že si vyberete čerstvou a zralou kukuřici. Pokud možno, zakupte ji na místním trhu nebo u lokálního prodejce ovoce a zeleniny, abyste měli jistotu čerstvosti. Ke grilování se dá využít i kukuřice předvařená, kterou lze zakoupit v supermarketech. Předvařená kukuřice na grilu je super způsob, jak zkrátit čas grilování a zajistit, že kukuřice bude uvnitř dostatečně uvařená a šťavnatá.

Postup grilování

Kukuřici nejdříve očistěte. Odstraňte vnější listy, pokud má gril vysokou teplotu, můžete ponechat několik vnějších listů pro ochranu před přílišným vysušením během grilování. Vždy ale odstraňte hedvábné nitě z kukuřice - postupně je stáhněte směrem dolů. Kukuřičné klasy lze také rozpůlit pro snazší servírování a konzumaci. Než dáte kukuřici na gril, můžete ji na několik minut vložit do studené vody, namočení pomůže udržet kukuřici šťavnatou a zabrání přílišnému vysušení během grilování.

Grilování by mělo trvat asi 10 až 15 minut, dokud nezíská kukuřice zlatavou barvu a lehce karamelizovanou kůrku. Kukuřice na grilu můžete potřít máslem nebo olivovým olejem, posypat solí a pepřem podle chuti. Další možností je potření kukuřice citronovou šťávou pro osvěžující chuť, nebo jako v našem receptu, naložení teplých grilovaných kukuřic v medovém dipu.

Příprava dipu

V hlubší pánvi, ideálně typu wok, zesklovatíme na oleji nadrobno nakrájenou šalotku. Když má cibulka požadovanou barvu, přidáme nadrobno nakrájený česnek. Následně lehce osolíme a přidáme med. Podle chuti případně čerstvě nakrájenou chilli papričku. Do takto připraveného dipu vhodíme kukuřici ihned po sundání z grilu. Důkladně promícháme a můžeme podávat.

Kromě klasického přímého grilování na tálu nebo roštu lze připravit i kukuřice na grilu v alobalu. Grilování kukuřice v alobalu pomáhá udržet šťavnatost a aroma uvnitř, což zaručuje chutný výsledek. Příprava kukuřice na grilu v alobalu je jednoduchá – na pracovní ploše si připravte kousky alobalu, které odpovídají velikosti kukuřice, pro každý kus použijte jeden kus alobalu. Položte kukuřici na střed alobalu. Pokud chcete, můžete ji potřít máslem nebo olivovým olejem a osolte podle chuti. Poté pečlivě zabalte kukuřici do alobalu a grilujte asi 15-20 minut.

Ingredience na 1 porci:

  • 1 ks kukuřice
  • dílek másla
  • 2 lžíce medu
  • ½ šalotky
  • 1 stroužek česneku
  • sůl
  • pepř
  • chilli dle chuti