Jaký špalek je vhodný na štípání dřeva?

Dřevěný špalek na sekání dřeva je tradiční pomůckou pro přípravu dřeva do krbu, do kamen nebo na ohniště. Neobejdete se bez něj, pokud potřebujete připravit dřevo na topení pro zimní sezonu, nebo třeba jen na táborák. Vhodná stabilní podložka, nám umožní bezpečně rozštípat palivové dřevo na menší kusy. Nejčastěji je špalek na štípání dřeva vyroben z tvrdého dřeva. Lze však použít i špalky ze dřeva měkkého, které po vyschnutí nejsou tak náchylné na praskání. 

Jejich nevýhodou je však výrazně nižší mechanická odolnost měkkého dřeva a rychlejší opotřebení. Nejčastěji se jako špalek na dřevo používá buk, dub, jasan a jiné tvrdé a především mechanicky odolné druhy dřeva. My považujeme za nejlepší dřevo jasan a buk.

špalek na štípání dřeva

Výběr špalku

Při výběru vhodného špalku na sekání dřeva je třeba zohlednit několik faktorů. Druh dřeva, které chceme na špalku štípat, délku špalku, způsob jak je opracovaný a podstatná je i jeho hmotnost. 

Druh štípaného dřeva

Pokud chcete na špalku štípat pouze měkké dřevo (smrk, borovice, jedle), lze použít i menší a méně odolný špalek. Pro štípání tvrdého dřeva (dub, buk) zvolte odolnější kus o větší hmotnosti.

Výška dřevěného špalku

Špalek na štípání dřeva by měl být rovný, vysoký cca 50 - 65 cm a jeho průměr by měl být alespoň 40 cm a více. Příliš vysoký špalek je nepraktický při štípání dřeva na menší kusy. Zároveň na příliš vysokém špalku nevyvinete dost velkou sílu na rozštípnutí polene. Na nízkém špalku vám hrozí větší riziko úrazu. Například pokud špalek minete, můžete se seknout do kotníku nebo nohy.

Při štípání na nízkém špalku ztrácíte mírně přesnost, což může způsobit problém při sekání tvrdého nebo sukovitého dřeva. Rovněž máte při užití příliš nízkého kusu shrbený postoj a takováto poloha je pro vaše záda nezdravá a nepohodlná.

Obecně lze říci, že špalek byste měli mít uzpůsobený na výšku vaší postavy. Pracovní plocha špalku by vám měla končit ve výšce minimálně nad koleny a maximálně do úrovně pasu. 

Hmotnost a druh dřeva špalku

Při výběru špalku se zaměřte také na jeho hmotnost. Pokud plánujete štípací špalek přenášet, zvolte spíše menší dřevěný špalek o nižší hmotnosti, se kterým se vám bude lépe manipulovat.

Jako materiál doporučujeme zvolit odolné a tvrdé dřevo (buk, dub, jasan, jiné tvrdé dřeviny). Špalek by měl být zpracovaný tak, aby odolával opotřebení a měl dostatečnou pevnost. 

Kde špalek koupit

V našem e-shopu objednáváte vždy takový špalek, který vidíte na fotografiích. Většinou si můžete vybrat z několika kusů. Pod výrazem špalek na sekání dřeva naleznete opracovaný špalek v sekci palivové dřevo nebo v sekci příslušenství ke grilu a ohništi. Objednejte si špalek na sekání dřeva až do domu.