Jak na správné opékání buřtů

Opékání špekáčků, buřtů a klobás je oblíbenou činností při venkovních setkáních, grilování nebo táboření. Níže najdete naše tipy pro přípravu těch nejchutnějších opečených dobrot.

Příprava ohniště nebo grilu 

Pro opékání špekáčků na ohništi nebo grilu, si připravte dostatek dřeva nebo uhlí, abyste vytvořili dobrý základ pro opékání. Gril by měl být dobře očištěný od zbytků z předešlého vaření. Pokud máte opékací vidlice uložené venku, nebo v místě, kde se k nim mohou dostat např. hlodavci, je dobré vidlice těsně před použitím vypálit několik desítek vteřin přímo v plameni. Pro snadné opékání na ohni a jeho bezpečné udržování můžete využít ohniště Flamma mini - přenosné ohniště o průměru 40 cm či stacionární zahradní ohniště o průměru 80 cm Flamma home nebo Flamma home base. 

Výběr buřtů na opékání

Vyberte kvalitní buřty, špekáčky nebo klobásy. Klasický špekáček má předepsaný poměr masa, tuku a dalších surovin. Dobrý špekáček by měl obsahovat přibližně 70 % masa, 20 % špeku a 10 % vody, sádla a koření, aby se mohl špekáčkem skutečně nazývat. Vybírejte tedy dle složení a názvu na obalu. Vyššímu obsahu sádla se nevyhýbejte, díky němu se špekáček správně propéká a zůstává šťavnatý. Můžete však zvolit i jiné druhy uzenin, jako například šunkový salám, domácí klobásu nebo vegetariánské buřty. Důležité je, aby byly čerstvé a chutné.

Příprava prutu nebo opékací vidlice

Pokud nevlastníte opékací vidlici, dobře vám poslouží prut z čerstvého dřeva. Nejvíce se nám osvědčil cca 1 m dlouhý prut z lískového keře. Lískové pruty jsou pevné, pružné, dostatečně dlouhé a nevětví se. Seřízněte horní listnatou část prutů a udělejte na ní špičku, kterou naostříte nožem pro snadnější napíchnutí uzeniny. Pokud nemáte na zahradě lískový keř, můžete vidlici zakoupit u nás na e-shopu.

Rozehřátí grilu nebo ohniště

Když používáte gril s roštem, nechte jej dobře rozehřát. Počkejte, až dřevo částečně vyhoří a v ohništi zbydou rozžhavené uhlíky, než na něm začnete opékat klobásy nebo buřty. Při grilování bez použití tálu je vždy lepší opékat potraviny na sálajících uhlících než na přímém ohni. Jestliže opékáte přímo na ohništi, rozdělejte oheň a použijte opékací vidlici. 

Chcete-li si rozdělávání ohně usnadnit, využijte náš Táborák v krabici, ve kterém najdete dlouhé krbové zápalky, 3 ks dřevovláknitého podpalovače, třísky z měkkého dřeva a 15 kg dřeva, jak měkkého k rozdělání ohně, tak tvrdého pro delší dobu hoření. Dřevo je již nasekáno, třísky připraveny a tak nic dalšího už nepotřebujete. Na otevřeném ohništi počítejte se zhruba 4 hodinami relaxačního pohledu do plamenů.

Samotné opékání buřtů na ohni

Držte buřty nad žhavými uhlíky nebo v blízkosti plamenů ohně. Buřty ale nedávejte přímo do plamenů. Pravidelně otáčejte, aby se rovnoměrně opékaly ze všech stran. Opékejte je, dokud nejsou zlatavě hnědé a dobře prohřáté. Někteří lidé mají rádi buřty, které mají zlatavou kůrku a mají lehkou karamelizovanou chuť. Jiní preferují měkčí buřty, které si opečou jen mírně. Vyberte si podle vašich preferencí.

Podávání aneb s čím jsou špekáčky nejlepší

Jakmile jsou buřty opečené podle vašich představ, sundejte je z ohně nebo grilu. Opékací vidlice může být horká, tak buďte opatrní. Buřty podávejte s různými druhy pečiva. V opečených houskách, s chlebem nebo s rohlíky. Za nás doporučujeme určitě čerstvý chleba, na který si špekáček pohodlně položíte. Pro dochucení použijte různé omáčky, křen, hořčici nebo kečup. Ke špekáčkům se skvěle hodí i nakládané okurky, beraní rohy, rajčata, papriky a jiná zelenina.

Při opékání buřtů dbejte na bezpečnost. Držte si odstup od ohně, používejte vhodný nástroj na otáčení a ujistěte se, že děti jsou stále pod dozorem. Mějte k dispozici dostatek vody pro případné hašení. Na vodu myslete i v případě, že půjdete na jedno z veřejných ohnišť.

Opékání buřtů je nejen o jídle, ale také o zábavě a sdílení okamžiků s přáteli a rodinou. Užijte si proces grilování a vytvořte si příjemný zážitek. Pamatujte, že nejlepší způsob, jak opékat buřty, je ten, který vám nejvíce vyhovuje, a který vám přinese potěšení a dobrou chuť.