Grilování na ohništi aneb jak grilovat bez grilu

Grilování na ohništi je skvělý způsob, jak si vychutnat vaření pod širým nebem a vytvořit chutná jídla. Důležitým krokem v grilování na ohništi je volba samotného ohniště – místo by mělo být dostatečně vzdálené od hořlavých materiálů, budov a stromů. Ohniště lze postavit improvizovaně z kamene, nebo cihel. Pokud ale máte možnost použijte na grilování multifunkční ocelové ohniště na grilování, jako je například Flamma home, Flamma home base, nebo pokud jsou vaše prostorové možnosti omezené, Flamma mini. Pokud jste z Brna a zatím nemáte vlastní gril nebo zahrádku, můžete využít veřejných ohnišť či grilů a připravit si dobroty tam.

maso na grilu

Jak můžu grilovat na ohništi?

Potřebujete k tomu multifunkční ohniště, tál, stojan a rošt na grilování. Jak vidíte na obrázku výše. Pak už je to jednoduché. Postavte zahradní ohniště na rovný a pevný povrch. Nechejte rozhořet oheň, zaklopte tálem, osaďte stojan, rošt a vše je připraveno. Můžete se pustit do grilování.

Pokud chcete grilovat na improvizovaném přírodním ohništi, budete potřebovat stabilní kameny a vhodný rošt. Rozdělejte oheň, rošt uložte na kameny rozmístěné okolo ohně, tak aby byl vodorovně a vše je připraveno.

Co dát do ohniště na grilování

Pro grilování na multifunkčním ohništi s grilem můžete využít dřevo, dřevěné uhlí nebo náš Táborák v krabici, ve kterém naleznete vše, co pro založení ohně a následné grilování na ohništi potřebujete. V této krabici naleznete krbové zápalky, 3 kusy dřevovláknitého podpalovače, třísky z měkkého dřeva a 15 kg dřeva – jak měkkého k rozdělání ohně, tak tvrdého pro delší dobu hoření. Sbalíte s sebou jednu krabici a nic dalšího nemusíte řešit. Důležitá poučka rovněž praví, že grilovat se má v žáru nikoliv v plameni. Díky použití tálu se o tohle nemusíte starat. Pokud ale připravujete jídlo na roštu, je třeba toto moudro respektovat.

Jak na přípravu jídla na grilu

Jídla, která chcete grilovat, např. nakládané maso, ryby, zeleninu potřenou olivovým olejem a jiné ingredience, pokládejte na vyhřátý tál, nebo grilovací rošt. Pravidelně ho otáčejte a ujistěte se, že je vše grilované rovnoměrně z obou stran. Při přípravě kuřecího masa dbejte na dostatečné propečení jednotlivých kusů. 

U vepřového masa si můžete dovolit formu přípravy při které zůstane maso bezpečně šťavnaté. Hovězí nemusíte mít obavy připravit i jako rare nebo medium rare steak. Doba potřebná k propečení masa se bude lišit podle jeho tloušťky a teploty grilu. Pro přesné určení stavu pečeně použijte ideálně teploměr do masa.

krevety na grilu

Tipy pro grilování

Maso vždy obracejte kleštěmi, vidličkou by došlo k propíchnutí a unikala by šťáva. Maso a uzeniny grilujeme, když mají teplotu okolního prostředí, mleté maso a ryby lze na rošt nebo tál pokládat i chlazené z lednice. Zeleninu je třeba pečlivě hlídat, karamelizace do hněda přidá na chuti. Pokud se vám zelenina spálí nebývá problém sloupnout spálenou část.

Bezpečnost na prvním místě

Během celého procesu grilování na ohništi nebo grilování na grilu dbejte na bezpečnost. Vždy se ujistěte, že je u ohně přítomna způsobilá dospělá osoba a kontroluje ho. Děti u ohně nesmí zůstat samotné. Mějte nachystanou vodu, či písek na uhašení, pokud by se oheň vymkl kontrole. Při vzniku požáru zavolejte neprodleně hasiče (150). 

Pokud budete od ohniště odcházet, nezapomeňte oheň důkladně uhasit vodou. Ohniště v zemi nehaste pouhým překrytím travním drnem, protože by mohlo dojít ke skrytému kořenovému požáru. Ze správně uhašeného ohniště se nekouří, ohniště nežne a půda v jeho okolí je chladná.